Sedaj imajo svoj prostor na spletu tudi gostinci

Medtem ko je za ljubiteljske kuharje in navdušene jedce na spletu zelo dobro poskrbljeno, je spletnih strani za profesionalne gostince le peščica.

Odkrivanje novih okusov, jedi in gostiln je postal priljubljeni hobi Slovencev in kot posledica so tudi na spletu vzniknili številni portali in strani, namenjeni kulinaričnim navdušencem. Kuharski nasveti, recepti, ocene gostiln in novice iz sveta gastronomije nas gledajo tako z uveljavljenih novičarskih portalov kot s specializiranih spletnih strani, ki se ukvarjajo izključno s kulinariko. Vsa ta spletna mesta pa imajo vsaj eno skupno točko – namenjena so predvsem ljubiteljskim kuharjem in jedcem. Strani, kjer bi lahko izkušnje, nasvete, pa tudi oglase izmenjevali profesionalci, doslej praktično ni bilo.

V začetku letošnjega leta pa je začel delovati Gostinec.si, prvi slovenski gostinski spletni portal. Gre za spletno stran, ki deluje kot stičišče slovenskih gostincev. Na njej lahko ti najdejo številne informacije, povezane z gostinsko dejavnostjo, na forumu izmenjujejo mnenja, postavljajo vprašanja ali pri dilemah pomagajo kolegom, del portala pa je namenjen tudi oglasom za rabljeno opremo, nepremičnine ali zaposlitve. Portal Gostinec.si deluje podobno kot ostale spletne skupnosti. Vsebine lahko pregleduje vsak obiskovalec, če želi sodelovati pri razpravah na forumu ali oddati oglas, pa je potrebna registracija, ki je popolnoma brezplačna.

Zamisel o spletnem portalu, ki bi na enem mestu združil čim več slovenskih gostincev, je v glavah avtorjev zorela že več let. Glavni razlog, zakaj Slovenija potrebuje tovrstno spletno stran, je po njihovih besedah spletna razdrobljenost gostincev ter drugih podjetij in ljudi iz te panoge. Skorajda vsako podjetje ali gostinski lokal ima namreč svojo spletno stran, manjkalo pa je stičišče, ki bi povezovalo gostince in ponudnike raznovrstnih izdelkov. Na ta način je veliko lažje najti odgovore na svoja vprašanja, primerno opremo za lokal, kupca za artikle, ki jih podjetje prodaja, ter zanesljivega delavca. Tovrsten portal pa ni pridobitev le za gostinske delavce, temveč tudi za podjetja, ki z njimi poslujejo. Uporabniki in obiskovalci portala so namreč v veliki meri delavci v gostinski panogi, torej potencialne stranke teh podjetij, zato bo njihove oglase videlo točno tisto občinstvo, ki so mu namenjeni.

Gostinec.si omogoča več vrst oglaševanja. Ko uporabnik opravi registracijo na portalu, lahko nemudoma začne dodajati svoje oglase, ki so takoj vidni na strani pod rubriko Kategorije. Vsakdo lahko svoje podatke in oglase ureja popolnoma sam in tudi sam določi, v katerih kategorijah želi oglaševati. Ob prijavi lahko vpiše do 20 oglasov, portal pa lahko 30 dni brezplačno preizkuša. Če se odloči za nadaljnje oglaševanje, lahko izbira med zakupom različnih paketov, odvisno od tega, koliko oglasov želi objaviti in kako dolgo namerava oglaševati svoje izdelke oziroma storitve. Ob tem velja omeniti, da bodo podjetja, ki bodo imela vpisanih več oglasov, v določeni kategoriji uvrščena višje. Če pa želi podjetje svoj oglas še malo “poriniti v ospredje”, si lahko z zakupom sponzorirane objave zagotovi uvrstitev med prve oglase na strani.

Še ena od možnosti oglaševanja na portalu Gostinec.si je oglaševanje akcijskih ponudb, ki uporabnikom omogoča, da svojo ponudbo obširneje predstavi, oglasi pa so dodatno izpostavljeni tudi na Facebook strani portala Gostinec.si ter v e-novicah. E-novice so storitev, ki so jo zagnali s 1. marcem, gre pa za elektronska sporočila, v katerih vse oglase, ki so bili v zadnjih sedmih dneh objavljeni med akcijskimi ponudbami, pošljejo na več kot 8300 elektronskih naslovov gostincev ter ostalih prejemnikov, ki se na e-novice naročijo preko portala. Tudi oglaševanje akcijskih ponudb je na voljo v več cenovnih paketih, za tiste, ki se bodo registrirali v mesecu marcu, pa bodo prek akcijskih ponudb do konca aprila oglaševali brezplačno.

Ustvarjalci portala Gostinec.si poudarjajo, da s postavitvijo spletne strani njihovo delo nikakor ni zaključeno. Spletno stran nenehno nadgrajujejo z različnimi uporabnimi moduli za gostince, maja pa že načrtujejo prvo večjo nadgradnjo portala. Za prepoznavnost portala in blagovne znamke bodo skrbeli z oglaševanjem v strokovnih revijah, v katalogih in na specializiranih spletnih straneh. Svojo prepoznavnost bodo gradili tudi na vseh odmevnejših gostinskih sejmih, prav tako pa načrtujejo sodelovanje ali sponzorstvo sommelierskih, kuharskih, barmanskih in drugih društev, povezanih z gostinsko dejavnostjo. S tem, ko se bo krepilo ime Gostinec.si, pa bodo veliko pridobili tudi ponudniki gostinskih izdelkov in storitev, ki bodo portal uporabljali za lastno promocijo.

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !