Podjetje Viva je pred petimi leti pripravljalo študentska kosila, državnih subvencij pa vse do danes ni prejelo.

Koper – Te dni se je na koprskem okrožnem sodišču odvila obravnava v tožbi, kjer podjetje Viva toži primorsko študentsko organizacijo za dobrih 30.000 evrov. Dolgovali naj bi jim državne subvencije za študentska kosila. Podjetje Viva je namreč med letoma 2005 in 2007 sodelovalo s študentsko organizacijo kot ponudnik subvencionirane študentske prehrane.
Na študentski organizaciji pravijo, da so predmet večletnega spora odprte terjatve, ki so ostale še iz tistih let, a tudi da dolg do podjetja dejansko ne obstaja, saj gre v vsej zadevi le za “neusklajenost v knjiženju”, je povedal direktor primorske študentske organizacije Sebastjan Kokl. S tem se nikakor ne strinja direktor podjetja Viva Borut Lozej, ki pojasnjuje, da so v letih 2005 in 2006 redno izdajali fakture, a na študentski organizaciji preprosto niso plačali subvencij za kosila.
“Bone so izdajali, mi smo pripravljali študentska kosila, subvencij pa niso plačali”

“Ves čas so trdili, da jim država ni plačala, nazadnje pa so rekli, da je terjatev tako in tako že zapadla in da ne bodo plačali. To, kar počnejo na primorski študentski organizaciji, je poslovna goljufija,” razlaga Lozej. Iz študentske organizacije jih takrat tudi niso opozorili na kakršne koli težave v zvezi s plačilom, še več, še naprej so nemoteno izdajali bone zanje.

Spomnimo, da je sistem subvencionirane študentske prehrane, ki deluje prek mobilnih telefonov uveljavljen šele dobro leto, v času ko je nastal spor, pa so študentske organizacije kot posrednik med gostinci, študenti in ministrstvom tiskale papirnate bone. Ob tem Lozej še poudarja, da je dobrih 30.000 evrov v bistvu znesek dolga brez obresti, a v petih letih, kolikor se vleče spor, se je tudi teh že nabralo.

Ta znesek domnevno (ne)poravnanih obveznosti je vsekakor zanimiv, če ga primerjamo s podatkom, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve denimo letos namenilo primorski študentski organizaciji nekaj več kot 36.000 evrov za izvajanje celotnega sistema subvencionirane študentske prehrane oziroma za subvencije več kot 50 ponudnikom študentske prehrane. Kako se je torej v le dveh letih nabral tolikšen dolg študentske organizacije le do enega izvajalca? Na primorski študentski organizaciji pravijo, da več o sporu ne morejo povedati, saj sodna obravnava še ni zaključena. Medtem pa Lozej pojasnjuje, da so študentska kosila pripravljali dve leti, v tem času pa se nabere kar nekaj bonov.
Ministrstvo: Vse smo poravnali v celoti in pravočasno; denar zastaja na študentski organizaciji

Tudi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve omenjenega zneska niso želeli niti komentirati niti oceniti, kako bi lahko nastal, saj o sporu glede neplačil niso seznanjeni. So pa zagotovili, da je morebitni dolg vsekakor nastal na strani študentske organizacije in da oni nimajo neporavnanih obveznosti, saj denar vselej nakažejo pravočasno.

Ministrstvo denar za subvencije nakaže študentskim organizacijam, te pa naj bi še isti dan ali najkasneje naslednji delovni dan nakazale sredstva ponudnikom subvencionirane študentske prehrane, torej gostincem. Če je torej v primeru podjetja Viva prišlo do neplačevanja, so krivci na primorski študentski organizaciji. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sicer od študentskih organizacij zahteva dokazila o nakazilu sredstev ponudnikom subvencionirane študentske prehrane, a šele od začetka leta 2008. Dokazov, da je primorska študentska organizacija dve leti prej plačala ponudniku, torej nimajo. Spor se medtem na sodišču vleče že dobra tri leta, pravi Lozej, a zaradi neprestanega odlaganja ne morejo priti do zaključka. Zanimivo, procesne napake v obravnavi priznavajo tudi na primorski študentski organizaciji, Lozej pa dodaja, da je nazadnje, pred dnevi, ko se je odvila zadnja v vrsti obravnav, sodnica prišla na obravnavo popolnoma nepripravljena, saj ni prebrala niti sodnega spisa.

Iz koprskega okrožnega sodišča nam na novinarska vprašanja glede samega poteka obravnave in sodbe niso odgovorili. Lozej pa je še povedal, da so ob zadnji obravnavi v začetku tega tedna študentski organizaciji postavili ultimat: ali poravnajo dolg v 15 dneh brez zamudnih obresti ali pa bodo sprožili še osebne tožbe. “Zaradi poslovne goljufije bomo sprožili tožbo zoper direktorja študentske organizacije Sebastjana Kokla, razmišljamo pa tudi o tožbi Univerze na Primorskem,” je še dodal Lozej.

Vir: Novice.Dnevnik.si

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !